Okolina i komentari na dohranu


Nerijetko me pitate kako se nositi s nepodržavajućim komentarima okoline na vaš odabir dohrane komadima. Iako neki nemaju problema "otpiliti" tuđe prigovaranje, razumijem sve vas kojima takvi komentari stvaraju pritisak i nelagodu, osobito ako ste prvi put roditelji i ni sami niste sigurni što i kako s dohranom. Dohrana je tako osjetljivo područje roditeljstva, i mi sami toliko sumnjamo i u sebe i u bebu i najmanje što nam treba jest još sumnja okoline.


Iz svojih ste razloga ipak odabrali dohranu komadima i kao roditelj imate potpuni autoritet birati što za svoje dijete smatrate ispravnim i nitko to nema pravo osporavati, ma koliko to djedovima i bakama, svekrvama, tetama, prolaznicima... bilo čudno, nepoznato, zastrašujuće, neuredno... Vaša je odgovornost brinuti o bebi, odabrati dobre namirnice za bebin rast, osigurati bebi poticajnu okolinu za jelo, bebina je odgovornost koliko će od svega ponuđenoga pojesti, a odgovornost je okoline upoznati se i nositi se s vašim odabirom.


Budući da volimo svoju obitelj, želimo s njima dijeliti radost zajedničkih obroka, a ne se pri svakom jelu, osobito sad pred blagdane, prepirati oko toga je li bolja ili ne dohrana kašicama, dijelim s vama mali poticaj kako okolini, uz puno ljubavi i razumijevanja (kao i sa našim malim toddlerima)😊 objasniti zašto smo odabrali takvu dohranu, ali i postaviti granicu njihovom nepodržavajućem ponašanju koje nerijetko ometa bebino jelo jer nitko, a osobito mališani, ne vole jesti u ozračju podignutih tonova i pogleda prepunih nepovjerenja.I mi smo roditelji nerijetko mala djeca u odnosima sa svojim roditeljima i rodbinom i njihovo nepovjerenje u nas i naše roditeljske odabire nas često ugrožava, no imajmo na umu da i oni reagiraju iz brige, ljubavi, ali i nepoznavanja dohrane komadim i prvenstveno straha, ili od zagrcavanja, gušenja ili da će se beba osušiti.🙊No vjerujem da u razgovorima ispunjenim razumijevanjem, motivacijom, ali i granicama i naša okolina može učiti polako prihvaćati naše roditeljske odabire. Neka vam to bude mala vježba odgoja koju ćete uskoro provoditi i sa svojim mališanima. 😊


Primjeri nekoliko ohrabrujućih odgovora iz rukava temelje se na asertivnoj komunikaciji u kojoj poštujemo sugovornika i izražavamo razumijevanje za njegov stav, ali se i jasno zauzimamo za svoje potrebe i štititmo svoje granice. Probajte ih prilagoditi svojoj situaciji i vježbajte ih kako bi vas osnažili u stvarnoj situaciji.


Za kritičare nereda:

Vidim da te smeta nered koji moja beba pravi dok jede. I meni je ponekad naporno čistiti, ali sam svjesno odabrala takav način dohrane i znam da je nered neizbježan dio procesa učenja te mala cijena bebinog samostalnog jela što mi je puno važnije od umrljanog poda ili odjeće. Ako ti je neugodno to gledati, možeš se odmaknuti ili dolaziti u vrijeme kad ne jedemo.


Za "najupornije" kritičare dohrane komadima:
Vidim da često imaš potrebu izraziti svoje neslaganje sa načinom dohrane koji sam, nakon puno proučavanja, odabrala kao najbolji za svoje dijete. Žao mi je što imaš tako malo povjerenja u mene, moje roditeljske sposobnosti i u moje dijete. Hvala ti na mišljenju, no budući da se ne slažemo oko te teme, a ja neću promijeniti svoju odluku oko dohrane, ne želim više razgovarati o tome i molim te da poštuješ moju odluku.

Imate li vi još koji savjet s terena? 💪