Noćna bočica ADa i (samo)uspavljivanje bebe

 


Dijelim s vama svoje iskustvo smanjivanja i prestanka pijenja noćne bočice ADa. Ovo moje iskustvo je nerazdvojivo od mijenjanja bebinih navika sna i samouspavljivanja što smo polako i nježno, kako me svojim savjetima potaknula savjetnica za spavanje beba, Anita Grli, voli, spavaj, mijenjali nekoliko mjeseci. Taj proces je uvijek uključivao moju ili tatinu blizinu uz bebu, tješenje i umirivanje jer se kao roditelj ne osjećam ugodno s ostavljanjem bebe da plače niti želim na takav način "slati neku poruku" bebi jer smatram da se tako ne gradi odnos s bebom u kojem mi je važno da uvijek ima našu roditeljsku blizinu i potporu, osobito kad su u pitanju ovakve "osjetljive" promjene.
Nema striktne preporuke kad ukinuti noćnu bočicu, općenita preporuka je ne prije 6mj ili prije nego beba koliko-toliko usvoji dohranu što je jako individualno, a nekoliko je faktora koji ukazuju da bi beba mogla biti spremna izbaciti noćnu bočicu:
1. bebin razvoj (beba ima 6+ mjeseci i dobro se razvija, visinom i kilažnom proporcionalno za svoju dob, krvna slika je uredna)
2. beba jede dohranu i većinu nutritivnih tvari unosi tijekom dana(!ovo je izuzetno važno jer ako beba tijekom dana ne unosi dovoljno kalorija i nutritivnih tvari, sve to nadomješta noćnim obrocima mlijeka).
Možda najvažnije je znati da se i bebe i mi odrasli budimo tijekom noći po nekoliko puta i to je sasvim NORMALNO! No odrasli znaju kako nastaviti san i prespavati noć, a bebe to uče i dok su male trebaju našu prisutnost i nježnost kako bi nastavile san. Zbog toga velik dio beba i toddlera noćnu bočicu često traži ne iz gladi već iz navike, kao utjehu, kao asocijaciju na umirenje i san i zato je jako važno prije ukidanja noćne bočice s bebom polako uvoditi druge tehnike samoumirivanja, bilo da se bočicu zamijeni mamin ili tatin zagrljaj, ljuljuškanje, duda, mekana tješilica ili nešto što vaša beba voli.

POSLUŠAJ VIDEO : Noćna bočica ADa i (samo)uspavljivanje bebe