Nemir u hranilici

Beba B. je novu godinu započeo velikom promjenom za stolom - novom hranilicom. Na tu se promjenu nismo odlučili iz "estetskih" razloga, već iz puno važnijih, u nastavku pročitajte zašto.

Svi koji me duže pratite znate koliko sam hvalospjeva održala našoj dosadašnjoj Ikeinoj Antilop hranilici. Cijenom pristupačna, jednostavna za čišćenje, prilagodljiva djeci sve do iza 2 godine, praktična za rasklapanje i nošenje u goste... Stariji dječak Mišo u njoj je jeo sve do iza 2 godine i kad se bebi B. približavalo vrijeme dohrane Mišu smo presjeli u drveni dječji stolac, jedan od onih prilagodljivih koji raste s djetetom. Beba B. je u Ikeinoj hranilici započeo dohranu i sve je super štimalo ova tri mjeseca do pred 10tak dana...
Odjednom je postao vrlo nemiran za vrijeme jela. Stalno se vrpoljio, na oslonac uzdizao nogama kao da želi izaći, no ponajviše se okretao sa strane i iza. On bi cijelo vrijeme jeo, ali uz jako puno nemira što je rezultiralo strašno velikim neredom, puno hrane na podu i u hranilici i mojom nervozom i često ljutnjom. Svjesna različitih faktora koji itekako mogu utjecati na bebino jelo dala sam si truda provjeravati jedan po jedan.

PODRAŽAJI SA STRANE:
• Uvijek pazim da za vrijeme jela nije uključen laptop ili radio (tv u kuci nemamo) jer se uvijek okreće za tim zvikovima, tražeći od koga i otkud dolaze.
• Trudimo se i da svi ukućani jedemo u isto vrijeme tj. da ako i netko ne jede, sjedi s ostalima za stolom, da se družimo i da ne sudjelovanjem u jelu ne ometamo djecu u jelu jer ona uvijek žele vidjeti što se to zbiva.
• Kućne ljubimce nemamo pa sam odmah isključila taj faktor ometanja jela.
NEUDOBNA I BEBI NEPRILAGOĐENA HRANILICA:
• Položaj sjedenja bebe pri jelu je jako važan pa sam pri njegovom učestalom nemiru provjeravala smeta li mu što na hranilici.
• Oslonac za noge imamo i namjestila sam ga još jednom da mu noge savinute u koljenima budu pod 90 stupnjeva. Kad beba nema oslonac za noge, tijelo se umjesto na jelo usmjerava da si nađe ravnotežu i uzemljenje - probajte sjediti malo s nogama odvojenima od poda pa ćete osjetiti neku nestabilnost tijela.
• Provjerila sam i onaj jastučić naslon za leđa, tj. je li mu u hranilici preusko ili pak preširoko i da mu nedostaje oslonca za leđa.
• Pokušala sam ga i približiti bliže stolu, tj.pladnju za jelo da bude fokusiraniji na tanjur.


OSTALO:
• Nedugo je imao mali osip na guzi, a nisam prije jela skužila da je pokakan i cijeli obrok se odizao jer mu je očito bilo neugodno sjediti.
• Beba B. je sad napunio 10 mj. i u nekom je motoričkom skoku, stoji puno na nogama, otkrio je hodanje uz namjeptaj i gurajući npr.stolac. Neki dan je savladao i penjanje uz stepenice i vjerujem da ga taj motor u tijelu uznemirava kad treba samo mirno sjediti, a i inače ima crve u guzi 🙂 (ne gliste, crve) 🙂
• Bolestan nije, a zubi mu neprestano rastu otkad smo krenuli s dohranom pa mi se nekako činilo da nije to razlog nemirnom sjedenju jer kad ga to muči onda baš ne želi jesti, a sad je jeo kao i inače, ali uz nemirno sjedenje.

ZAKLJUČAK:
Dala sam i sebi i bebi neko vrijeme za promatranje jela i ponašanja za vrijeme obroka i koliko god mi je bilo teško podnositi taj nemir, okretanje za vrijeme jela, a pogotovo čistiti poslije jer je u takvom nemirnom jelu nereda bilo triput više no inače, na hranilici, podu, a i njemu, osjetila sam da je važno dokučiti što se i zašto zbiva, osobito prije nekih eventualnih promjena.
Kako smo doma imali još jednu hranilicu, spontano sam bebu B. stavila u Mišinu stolicu i odmah nam se sve postalo jasno. U toj drugoj hranilici jelo je bilo sasvim mirno, bez motoričkog ometanja jer sam ga mogla puno bolje približiti stolu. Čvrsti drveni naslon, umjesto dosadašnjeg jastuka, onemogućavao mu je okretanje i iako je bebolinac protestirao kad je skužio da se ne može okretati na sve strane, vrlo brzo je to prihvatio i u miru jeo.
A ja sam odahnula. Ne zbog količine jela, jer opet ističem, beba je količinski jela koliko i prije. B. je sada puno skoncentriraniji na tanjur i sam proces jela i pokret mu ne odvlači pažnju što je važno zbog eventualnog zagrcavanja. Nereda je puuuuno manje, ne samo u odnosu na ove nemirne obroke, nego i inače jer kako je beba bliže stolu manje hrane pada okolo, a i on sad manje zmazanim ručicama prlja oko sebe i sebe jer se ne okreće kao prije.
Možda je uzrok tom nemiru u hranilici bio skok u motoričkom razvoju i možda bi to okretanje prestalo samo od sebe kroz neko vrijeme. No meni kao mami koja treba pratiti takav obrok,a akasnije i sve to čistiti, to je postalo toliko opterećujuće što se nerijetko reflektiralo mojom nervozom za vrijeme jela, povišenim tonovima, a par puta sam ga i udaljila od jela, iako bi on vjerojatno još bio jeo... A upravo to neugodno ozračje za vrijeme jela neke bebe može odvratiti od jela, jer iskreno, i meni je ručak par puta prisjeo kad sam vidjela sav nered. I zato smo se odlučili bebu B.smjestiti u Mišin drveni stolac, a Miši smo kupili novi, jako sličan prijanšnjem, na kojem će, nadam se, provesti još mnoge vesele obroke djetinjstva.
P.S. U nastavku ću podijeliti neke opcije hranilica, ne reklame radi, vec kao opcije ukoliko i vi "zapnete" kao i mi. Ikeinu antilopicu ću uvijek hvaliti, kao i do sad, jer nam je ona s Mišom bila fantastična opcija za hranilicu, no ovo je primjer kad neke stvari koje su funkcionirale s jednim djetetom, s drugim očito ne idu isto, a to moramo imati na umu ne samo sa stvarima, već i sa našim odgojnim postupcima, ponašanjima i ponajviše očekivanjima.