ZAČINIJedna od čestih nedoumica na početku dohrane je kad uvesti začine u bebino jelo. Odgovor na ovo pitanje, kao i većinu pitanja u dohrani tipa "smijem li...?" - odgovor je DA, smijete ih uvesti i to od samog početka dohrane, naravno bez pretjerivanja! Začini će bebinu hranu dodatno obogatiti, a mnogi su izuzetno blagotvorni za bebino zdravlje, bilo probavu ili imunitet. 

Prvi začin koji sam uvela od prvog dana dohrane je maslinovo ulje, iako ono nije klasičan začin, ali povrću itekako obogati okus. Uljem poprskam svo povrće, a važno mi je samo da je ulje kvalitetno i domaće. Prije nego nabrojim neke od začina za "slanu" hranu, za početak ću naglasiti da je preporuka bebama kuhati BEZ SOLI i to barem do 1.godine, a po mogućnosti do treće s umjerenim, odnosno manjim unosom soli jer ona opterećuje bebine bubrege koji su još u razvoju. Budući da beba sol nikad nije ni probala, taj joj okus neće nedostajati u hrani. Kako uvijek kuham zajedno bebino i naše jelo, nama dosolim na kraju kad odvojim bebin dio jela.

ZAČINI ZA "SLANU" HRANU (svježi ili sušeni) : češnjak, peršin, luk vlasacbosiljak, origano, slatka crvena paprika, mljeveni kim, kurkuma, đumbir (s njime umjereno jer ima lagano pikantan okus), papar (također se smije koristiti, ali u manjim količinama), muškatni oraščić...

Ako kupujete mješavine začina, obavezno provjerite ima li u njima dodane soli (npr. klasična vegeta), no na tržištu ima odličnih čistih i zdravih mješavina začina koji ne sadrže sol niti sumnjive dodatke, npr. ova.

Kad govorimo o začinima koji idu uz "slatke" kombinacije, opet na početku ide jedna velika napomena, a to je preporuka da bebama do prve godine NE DAJEMO ŠEĆER, a po mogućnosti i nakon prve nastavimo s umjerenim, odnosno manjim unosom šećera u dječju hranu. Također, bebama se do prve godine NE DAJE ni MED jer može sadržavati spore  C.botulinum i izazvati botulizam. No nakon otprilike godinu dana med je za djecu odličan zaslađivač umjesto šećera.Isto kao i sa soli, bebama šećer neće nedostajati u hrani jer one ni ne znaju za zaslađen okus hrane, no zato je poželjno hranu začiniti drugim začinima. 

ZAČINI ZA SLATKU HRANU: cimet (neka bude cejlonski jer je kvalitetniji), čisti kakao, čista vanilija, ribana korica limuna (pripazite da je domaći, nešprcani)...


U nastavku ću spomenuti neke od ideja kako djeci ponuditi začine u svakodnevnim jelima, no vi se slobodno poigrajte okusima prema svojim navikama kuhanja:

  • kuhano povrće poprskati maslinovim uljem i posuti npr.svježim narezanim peršinom i sušenim bosiljkom
  • prije pečenja u pećnici povrće začiniti sa slatkom paprikom, origanom, češnjakom
  • u variva dodajte malo kurkume i đumbira (ja osobno ova dva začina obožavam i koristim u skoro svakom jelu jer su izrazito ljekoviti i odlični za imunitet)
  • u zobene pahuljice dodajte malo kakaa i cimeta
  • u kefir ili jogurt ubacite malo mljevenog lana i cimeta

Sigurno nisam spomenula sve začine jer ih osobno ne koristim u svojoj kuhinji, no cilj ovog teksta je naglasiti da slobodno koristite začine u bebinom jelu. Naravno, kao i sa ostalim namirnicama, nema smisla uvoditi neki začin samo u bebino jelo, ako to nije začin koji vi inače konzumirate u svojoj obiteljskoj kuhinji. Cilj dohrane je da se beba navikne na okuse vaših obiteljskih jela, a ne da reda radi isproba što više hrane i okusa koju kasnije u djetinjstvu više neće jesti jer je inače ne kuhate.