SJEDENJE I OSLONAC ZA NOGE


Iako se ova tema na prvu ne čini toliko važna ili povezana s jelom, položaj i udobnost sjedenja djeteta u hranilici itekako mogu utjecati na jelo, odnosno strpljenje pri jelu i trajanje obroka. Nepravilan i neudoban položaj sjedenja može uzrokovati dječji nemir u hranilici te ometati jelo. 

Pitanju sjedenja pri jelu veliku važnost pridajemo na samom početku dohrane, osobito ukoliko se dijete još nije samostalno posjelo kad krećemo s dohranom, no tu priča o važnosti pravilnog sjedenja ne prestaje. Da bi se dijete moglo skoncentrirati na jelo i strpljivo razvijati koordinaciju oko-ruka i ruka-usta, važno je da mu položaj sjedenja pruža najviše stabilnosti za cijeli trup, što znači da sjedi uspravno (glava i leđa), da su kukovi (u odnosu na zdjelicu) i koljena pod pravim kutem, ramena blago nagnuta prema naprijed u odnosu na kukove, a samim time će i kralježnica biti u neutralnom položaju, što će se odraziti na sposobnost funkcioniranja cijelog tijela - dijete će bolje kontrolirati pokrete u rukama i vratu, a uspravan položaj trupa  omogućit će mu lakše žvakanje i gutanje hrane. Osim toga, važno je da se dijete može slobodno nagnuti naprijed, kao i blago u lijevu ili desnu stranu.

Ključan element pri uspostavi pravilnog položaja sjedenja, osim oslonca za leđa, često je oslonac za noge. Kada dijete nema na što osloniti stopala prilikom jela više energije troši na traženje stabilnosti, što ujedno može skratiti i vrijeme jedenja (pokušajte sjediti na stolcu s kojeg ne možete dotaknuti tlo pa ćete osjetiti neudobnost takvog položaja). Nerijetko se na roditeljskim grupama može naići na komentar da su hranilice bez oslonca za noge bolje jer se dijete ne može ustajati iz hranilice, budući da se nema na što osloniti nogama, no taj razlog, koliko god teške bile borbe s djetetom koje ustaje iz hranilice, ipak nije prihvatljiv iz već spomenutih razloga.

Hranilice na današnjem tržištu uistinu variraju karakteristikama i funkcionalnošću, a pri odabru su nam glavni kriteriji dizajn, jednostavnost održavanja, naravno i cijena, a često zaboravljamo na ergonomiju: čvrst naslon za leđa, podesiv oslonac za noge, podešavanje sjedenja po visini. 

Izdvojila bih dva modela hranilice, koji mi se čine najzastupljeniji na hrvatskom tržištu: Stoke Tripp Trapp hranilica je koja raste s djetetom i koja zadovoljava sve navedene kriterije,  ali se to se osjeti i u cijeni koja nije baš svima dostupna. Drugi model je Ikeina Antilop hranilica koja je izuzetno povoljna, jednostavna za održavanje, ima jastuk na napuhivanje kojim se može dodatno ustabiliti položaj djeteta, no najveći nedostatk joj je što nema oslonac za noge.
Ipak, ako proguglate diy baby footrest naići ćete na brojna rješenja za taj problem, bilo da ih izradite sami ili kupite. Najjednostavnije rješenje je postaviti neki manji stolac djetetu pod noge, a mi smo dugo imali uradi sam verziju, elastičnu gumu zavezanu za nogice hranilice.

Uradi sam verzija oslonca za noge

No kako je Mišo rastao, to mu više nije bilo dovoljno čvrsto i stabilno pa smo se odlučili za vrlo kvalitetan, funkcionalan, a opet cjenovno prihvatljiv Footsi kojeg je patentirala jedna australska mama. Footsi pruža čvrst i stabilan oslonac za noge, prilagodljiv je po visini, lako se prebriše od ostataka hrane, a budući da se skida, uvijek ga možemo ponijeti sa sobom npr. u restoran ili na putovanja.

Savjeti o važnosti pravilnog sjedenja: Barbara Stanišić, fizioterapeutkinja