ŽLICA (i vilica) - UVOĐENJE PRIBORA ZA JELO

Nailazimo često na krivo mišljenje da blw dohrana ima nešto "protiv" jela žlicom. Naš je dojam i iskustvo upravo suprotno! Kao što beba-vođa dohrana potiče bebu da jede i istražuje hranu rukama, tako potiče da hranu istražuje i žlicom, i to davanjem pribora za jelo bebi u ruke što ranije.

Mišo je prvu žlicu u ruke dobio s neka 4ipol mjeseca, naravno, ne da bi jeo, već mu je služila kao grickalica pri prvom napadu rasta zubića. Vrlo brzo je naučio kako onaj meki, silkonski vrh usmjeriti u usta i kako ju držati u ruci. Odonda mu je ona najbolja prijateljica kad izbija novi zub. 

Mišo jede zgnječeni kiwi s lanom, mama puni žlicu, a on je prinosi ustima

Kad smo sa 6 mjeseci krenuli s dohranom, nismo baš odmah uveli i žlicu. Prvu hranu Mišo je jeo rukom i usmjerili smo se na to da savlada hvatanje komada hrane. Pokušala sam mu nakon otprilike tri tjedna dohrane ponuditi neku hranu na žlicu, tj.htjela sam ga "klasično" nahraniti, ali on je uvijek odmicao glavu u stranu i rukama sam posezao za žlicom. Tad smo polako počeli nuditi sve više obroka na žlicu, puštajući mu da sam barata žlicom. 

Naravno da nismo očekivali da će sam jesti. On se njome igrao, okretao ju je, lupkao njome po hrani i grickao ju kao bilo koju igračku. Sve smo mu to dozvoljavali jer nam je bilo važno da što bolje savlada kako "upravljati" žlicom u ruci. Tada još uvijek nije dopuštao da mu itko u usta stavi jelo žlicom, uporno je htio sve sam. To nam je donekle i otežavalo jelo, morala sam smišljati načine kako mu ponuditi neke namirnice u formi koju može sam jesti jer hranjenje nije dolazilo u obzir.

No s vremenom (kad je imao otprilike 8 mj.) sve je uspješnije držao pribor pa smo mu počeli nuditi sve više jela na žlicu na način da bih ja napunila žlicu hranom, stavila je u tanjur i on bi je uzimao i stavljao u usta. Ovdje možete pogledati video kako na taj način Mišo jede kefir s mljevenim lanom. Otada je žlica prisutna uz gotovo svaki obrok, ako ne kao glavno sredstvo jela, onda na kraju njome pokupimo sitne ostatke koje pojede. 

Kad je Mišo s 9 mjeseci ušao u fazu pincetnog hvatanja, žlica je malo pala u drugi plan jer mu je fokus bio na hvatanju prstićima i najmanjih mrvica, no nakon mjesec dana i ta je opsesija prošla, a odonda nam čak dopušta i da ga mi nahranimo žlicom u usta. 

Mišo (11.mj) uči uloviti hranu na žlicu :)

S 10 mjeseci sve više je pokazivao interes da bi sam pokušao staviti hranu na žlicu i ta vježba traje još uvijek (sad ima 12.mj). Često mu pokazujem kako to napraviti, on tada oponaša, no nije još savladao tu vještinu. Ovo je video učenja jela vilicom. Hranu istodobno pokušava ubosti vilicom i jede ju rukom. 
Za kraj dvije napomene. Kao i sve drugo u jelu, i ovo učenje jela žlicom treba ostati bez pritiska. Dijete vrlo lako osjeti naša očekivanja, a budući da ih ne može ispuniti, razvija se frustracija koja može rezultirati sve samo ne uspjehom u jelu žlicom. To je vještina koja će se razvijati kao i svaka druga, s vremenom, uz vježbu. Pritom budite strpljivi i na neuspjeh i na nered :)

Iako je cilj ove dohrane da Mišo bude što samostalniji u jelu, ima obroka kada ga nahranim, uglavnom djelomično. To se počelo događati tek nedavno kad je dozvolio da mu uopće približim žlicu ustima. U takvom hranjenju uvijek primijetim kako prekontrolira okom što je na žlici i ako mu je jelo poznato, dozvoli mi da ga nahranim. Ako mu se jelo čini nepoznato, tražit će da sam opipa rukom jelo prije nego nastavi jesti.
To ne smatram nikakvim odmakom od blw-a niti smatram da ga može zbuniti u procesu učenja jela. To su uglavnom iznimne situacije, ako nam se baš jako žuri, ili je jelo nezgodno za jesti prstima ili pak on nije raspoložen za jesti sam i vidim da samo brlja, a rado pojede ako ga nahranim. Pritom samo pazim da ga ne šopam već da jede ritmom koji mu paše i poštujem znak kada ne želi više jesti.