KOPRIVA

U posjetu smo kod bake i dide u čijem se vrtu kopriva poslije bogate proljetne kiše raširila na sve strane. Nabrali smo je malo i poigrali se ovom bogatom biljkom.


 


Mlada kopriva bogata je vitaminima i mineralima. Vitamin C i željezo idealna su kombinacija za sve bebe i mame koje muku muče s anemijom (evo još jedne) :)  Osim toga sadrži i karoten (provitamin A), vitamine B2, K, kalcij, magnezij i kalijNe treba vas brinuti kiselina kojom žari jer ona ishlapi i neutralizira se kratkim prokuhavanjem koprive prije daljnje pripreme.

odaberite mlado lišće i vrške koprive

Pri čišćenju koprive odaberite vrške i mlado lišće (pritom ne zaboravite na rukavice) :) Kratko ju prokuhajte, 3-4 min, te nakon toga upotrijebite za pripremu juhe, salate, namaza, umaka... Slična je špinatu pa se možete poigrati kao i s tom namirnicom. Mi smo ju pripremili s jajima u kajgani te u pestu s bademima.

ostaci kajgane s koprivom

PESTO OD KOPRIVE I BADEMA

150g vrhova svježe koprive
50g badema (ili oraha, lješnjaka, suncokretovih sjemenki...)
2-3 žlice maslinova ulja
2-3 režnja češnjaka
limunov sok i začini po želji (origano, papar...)

Koprivu sam očistila, odabrala sam samo vrhove i mlado lišće, bez puno peteljke. Prokuhala sam ju 3,4 minute dok su se u pećnici tostirali bademi, zajedno sa češnjakom. Bademe sam u blenderu usitnila (ne baš u prah, da ipak ostane malo zrnatija tekstura) te sam zatim dodala koprivu, češnjak i ulje. Na kraju sam žlicom umiješala malo soka od limuna. Dio pesta smo iskoristili odmah za večeru, sa tjesteninom, uz malo naribane skute, a ostatak sam stavila u staklenu teglicu pa ću idućih dana koristiti kao namaz . 


tjestenina s pestom od koprive