ŽVAKANJE I ZUBI

Žvakanje hrane za bebu je vještina koja se uči kao i svaka druga, a od velike je važnosti, ne samo za razvijanje sigurnog jedenja, već i za dobru probavu te razvoj djetetova govora. 

Beba koja jede komade hrane uči žvakati i uči hranu sigurno premještati po usnoj šupljini. Bebe hranjene usitnjenom hranom sadržaj žličice najčešće samo usisaju u usta, istim refleksom koji imaju i za sisanje mlijeka, i progutaju je, pri čemu minimalno razvijaju žvakanje ili uopće ne. 

Učenje žvakanja u što ranijoj fazi važno je i zbog razvijanja sigurnog jedenja. Naime, do otprilike 10.mjeseca bebina života zaštitni refleks izbacivanja velikih komada hrane nalazi se u prednjem dijelu usta, a s vremenom seli na stražnji dio nepca. Kad beba u što ranijoj dobi uči žvakati hranu, premještati je po usnoj šupljini i na kraju gutati komade manje veličine, njen zaštitni refleks štiti je od gušenja - velike komade jednostavno izbaci van i tako uči kako dobro sažvakati hranu da bi je mogla sigurno progutati. Do vremena kad se taj zaštitni refleks preseli u stražnji dio nepca, beba će već dobro znati sigurno jesti pa su šanse od gušenja komadima minimalne.

Žvakanje i miješanje hrane jezikom jačaju govorni aparat i potiču razvoj oralnih motoričkih vještina koje su jako važne za razvoj govora i pravilan izgovor glasova. Mnogi logopedi upućuju na povezanost problema u govoru sa hranjenjem djece kašastom hranom čak i do 2.godine života.


Mišo i dva zubića u 7.mjesecu života

Za učenje žvakanja bebe ne trebaju zube već desni kojima gnječe i odgrizaju hranu. Mame koje doje dobro znaju kako snažan može biti bebin ugriz desnima. Ja se često sjetim i svoje 90-godišnje bake koja je bez zuba jela hranu sličnu ovoj koju jede Mišo. Kad je Mišo krenuo s dohranom nije imao nijedan zub. Vrlo brzo, u 7.mjesecu života dobio je prvi, a onda i drugi zubić. Do 9.mjeseca života imao ih je šest, no iskreno, hranu koju nije mogao pregristi sa dva zubića, nije mogao ni sa šest. 
Vještina žvakanja ne mora se uvijek mjeriti time je li beba potpuno prožvakala i progutala komad hrane, važno je da beba to uči, a s vremenom, praksom i zubićima moći će i potpuno prožvakati npr. meso. Ovdje možete vidjeti kako Mišo prvi put jede lignju, imao je 7.mjeseci, svaki je komad tako žvakao i sisao, nije progutao, ali je iskoristio sve hranjive sastojke. Lignja je specifičan primjer, no hrana koju nudimo bebama ionako je termički obrađena i omekšana pa je bebe sigurno mogu usitniti svojim snažnim desnima, čemu svjedoče mnoge bebe-vođa koje su prve zubiće dobile tek sa 10.mjeseci i kasnije, a do tada uspješno samostalno jele.