ŠTO JE BEBA-VOĐA DOHRANA?

Beba-vođa (engl. baby-led weaning) oblik je dohrane koji se temelji na poticanju samostalnog jedenja u beba na način da im se nude primjereni komadi hrane koje bebe uče samostalno hvatati, žvakati i jesti. Hrana se ne usitnjava, bilo vilicom ili mikserom, već se priprema u obliku prutića, manjih ili većih komada koje beba može uhvatiti rukom. 
Bebe na taj način hranu upoznaju u izvornom obliku i istražuju je. Vježbaju prinošenje hrane ustima, razvijaju koordinaciju pokreta ruka-usta i s vremenom uče žvakati hranu desnima i zubićima. Zato se s ovom vrstom dohrane kreće negdje od 6. mjeseca bebina života jer tada beba ima već dobro razvijenju motoriku prinošenja hrane (i ostalih stvari) ustima, a što je još važnije, tad su bebin imunološki i probavni sustav zreliji za primanje i probavu krute hrane (nego kod beba od 4.mjeseca). 
Kao što i sam termin beba-vođa kaže, beba sama vodi obrok, vodi brzinu i ritam kojim će jesti i ne guta hranu brzinom kojom inače roditelj stavlja žličicu kašice u usta. Pošto se (kao i u hranjenju kašicama) obrok sastoji od nekoliko namirnica, beba sama kombinira unos namirnica u obroku jer one nisu smiksane u jednu homogenu masu. Dok kod hranjenja kašicama roditelji često znaju progurati koji aviončić-žlicu hrane viška, u ovoj vrsti dohrane, beba sama određuje koliko će pojesti što se pokazalo jako važnim pri sprječavanju pretilosti u kasnijoj razvojnoj dobi jer vrlo rano nauči prepozati osjećaj sitosti.