UVOĐENJE NAMIRNICA

U priči o dohrani, jedno od najčešćih uvjerenja jest da se namirnice uvode prema striktnom kalendaru uvođenja i da je svaku potrebno na bebi "testirati"  kroz 3 dana da se uoče potencijalne reakcije. U ovom ćemo postu iznijeti svoje iskustvo uvođenja namirnica prema sezonskom kalendaru, sa što ranijim uvođenjem alergena. 
Ukoliko se s dohranom kreće od 6. mjeseca bebina života, nije potrebno postepeno pratiti kalendar uvođenja namirnica jer je bebin imunološki i probavni sustav mnogo zreliji i razvijeniji nego u beba koje kreću s dohranom od 4.mjeseca života.

Preporuča se pratiti kalendar sezonskih namirnica što je nama osobno bilo puno logičnije i važnije: da beba jede svježe namirnice koje su trenutno dostupne, nego da inzistiramo na uvođenju npr. breskve usred zime i to nudeći joj kakvu konzerviranu namirnicu.
povrće kuhano u juhi i tjestetnina

Istu namirnicu nismo uvodili nekoliko dana za redom, niti smo u jednom danu nudili samo jednu namirnicu. Tako smo prvi dan Miši ponudili kuhani krumpir i mrkvu, drugi dan brokulu i bananu, treći dan avokado i kuhanu jabuku...uglavnom, kombinirali smo i nekoliko novih namirnica dnevno pri tome pazeći da mu ne dajemo teško probavljivu hranu. Savjet za početak je ponuditi raznovrsno svježe, sezonsko voće i povrće, a ubrzo prijeći i na ugljikohidrate, meso, žitarice, pasterizirane mliječne proizvode, tijesta...
rajčica i jaja 

Alergene smo također uveli dosta rano, jaja u 7.mjesecu života, prvo u popečcima, a onda i u kajgani, i žumanjak i bjelanjak. Maslac od kikirikija također jede od 7.mjeseca života... Svjetska zdravstvena organizacija preporuča što ranije uvođenje alergena jer ako je beba alergična, bolje da za to doznamo što ranije, a kasnije uvođenje ne može spriječiti reakciju ili alergiju.

Naravno, doza opreza uvijek mora postojati! Osobito ako u obitelji imate određene alergije. Alergene ponudite jutrom ili najkasnije za ručak tako da u slučaju alergijske rekacije na vrijeme možete reagirati i ne uvodite nekoliko alargena zajedno jer u slučaju reakcije nećete znati na što je točno beba alergična. Oprezniji budite s jajima, orašastim plodovima, citrusima, glutenom....

Namirnice koje treba izbjegavati u bebinoj prehrani u prvoj godini života su: sol, šećer, med, proizvodi od mekinja, gljive i veći komadići hrane koji mogu uzrokovati gušenje (npr. cjelovito orašasto voće).