SIR


Dok se kravlje mlijeko preporuča uvesti iza prve godine života, sirevi su bebama odličan izvor proteina, masnoća te vitamina D i kalcija. Pri odabiru sira prije djetetove prve godine života, pripazite da je napravljen od pasteriziranog mlijeka, čime se i minimalizira mogućnost zaraze listerijom.


Prvi sir koji smo uveli, i to negdje mjesec dana od početka dohrane, bio je mozzarella. On je idealan jer je dovoljno mekan, a kompaktan (pogledaj video) i što je najvažnije, masan i hranjiv. 


Sve mliječne proizvode kupujemo od manjih mljekara, npr. Veronika ili Bohnec,  jer su puno kvalitetniji, a tako je sad i sa sirevima za bebu. Pri kupnji sireva važno je obratiti pozornost i na udio soli koji bi trebao biti što manji! Osobno ne kupujem sireve na placu, ali poznajem dosta mama koje kupuju od svojih "provjerenih" kumica i čije proizvode bebe jedu.


Osim mozzarelle, Mišo redovito jede i svježi sir, kao namaz na palačinkama ili u muffinima. Jako voli i riccottu. Na tjesteninu ili zapečeno povrće često naribam i neki tvrđi sir, poput parmezana.

Za sve one koji se žele okušati u izradi domaćeg sira, donosimo i recept Chiarinog tanjurića.


DOMAĆI SIR


2l svježeg kravljeg mlijeka (visoki postotak masnoće-preporučam domaća koja su iznad 4%mm.)
1,5-2 žlice alkoholnog octa
količina soli po želji (za bebe bez)

Na laganu do srednje jaku vatru stavite kuhati mlijeko, povremeno miješajući drvenom kuhačom. Paziti da se ne primi za dno. Kada mlijeko lagano zakipi, znači neće jako zakuhati, ali će se vidjeti početni balončići od vrenja, maknemo s vatre te ulijemo ocat i sve skupa miješamo dok se mlijeko ne počne grudati. Ako se sporije gruda, vratimo kratko na vatru ili ulijemo još mrvicu octa. Procijedimo ga kroz sito obloženo gazom, te postepeno solimo. Zamotamo ravnomjerno s gazom, pritisnemo s nečim jako teškim, te ostavimo da se postepeno ohladi ili prebacimo u frižider na 2-3 sata. Upotrijebiti sir kroz 3-4 dana.ostaci sira na kraju obroka