LITERATURA I PODRŠKA


O metodi beba-vođa dohrane prvi sam put čula prije nekih godinu kad je jedna prijateljica na fejsu objavljivala blw avanture svog sina. Metoda me baš jako iznenadila jer nikad prije nisam vidjela nešto slično - ali i oduševila jer nisam mogla vjerovati da bebe mogu same jesti! Od tada mi je u glavi bila ideja da bih jednog dana voljela svojoj bebi ponuditi takav način hranjenja. Kad je Mišo napunio 4 mjeseca počeli smo razmišljati o dohrani. On je već tada jasno pokazivao svoju znatiželjnu narav i majčinska intuicija šapnula mi je da bi ta metoda dohrane bila idealna za njega. 
Prva stanica za upoznavanje s beba-vođa dohranom svakako je istoimena knjiga, Beba vođa-dohrane,Gill Rapley,Tracey MurkettKnjiga vrlo detaljno i jasno daje gotovo sve informacije koje su potrebne za početak, a i dalje pa je svakako preporučamo svima koji planiraju krenuti s ovom metodom ili su samo znatiželjni. 
Još jedna knjiga koja nam je bila od velike pomoći je Jesper Juul, Hura! Idemo jesti! Iako knjiga ne govori direktno o ovoj metodi dohrane daje izvrsne savjete o tome kako izbjeći da obroci postanu ratno polje za djecu i roditelje.


Knjiga daje odličan teorijski pregled, ali nas je zanimalo i kako sve to funkcionira u praksi pa smo se pridružili Facebook grupi Beba vođa dohrane u kojoj tisuće mama dnevno iznose svoja iskustva, savjete, probleme i podršku (NAPOMENA za grupu - prije nego postavite pitanje, pretražite već objavljene teme, sigurno ćete naći odgovor. Također, dosta mama komentira izrazito neugodnim i svađalačkim tonom pa sve napisano uzmite s dozom rezerve). Velika inspiracija u svakodnevnom planiranju obroka i pomoć u savjetima su mame koje praktirciraju ovu metodu, a uz to su i kulinarski magovi, poput Nastasje iz Chiarinog tanjurića, Hadoka Hane ili Marcele i My Cookstagram. Tu je još mnogo dragih mama koje sam upoznala ponajviše na Instagramu prateći oznake #bebavođadohrane ili #blw, #babyledeating, #babyledweaning i s kojima svakodnevno dijelimo iskustva.

U svakom slučaju dobra podrška je jako bitna jer se često dogode dani kad ne znam što bih ili kako pripremila, kad mi se ne da ili mi se sve to čini komplicirano. Dobar savjet ili samo topla podrška u tim je trenucima dragocjena.