KAKO KRENUTI?

Nije lako sažeti sve savjete za početak beba-vođa dohrane, no u sljedećim redovima pokušat ćemo izdvojiti najvažnije. Vjerujem da ćete sve napisano prilagoditi svojoj bebi, vođeni svojom roditeljskom intuicijom.
Upoznali ste što je blw, primijetili da je vrijeme za početak dohrane i sad trebate početi...Još se sjećam kako sam bila uzbuđena taj dan - jedva sam čekala da Miši ponudim hranu, pitala sam se kako će ju prihvatiti.
Najveće pitanje taj dan bilo mi je u kojem trentku dana mu ponuditi obrok, nama je to bio ručak, iako možete početi i sa doručkom (za početak možda baš nije idealno krenuti s dohranom pred kraj dana za slučaj da trebate odreagirati ako beba ima neku neobičnu reakciju ili problem s probavom). Na početku bebi nudite krutu hranu kad je odmorna, raspoložena i sita! Susret s hranom u trenutku nervoze, gladi ili umora mogao bi bebu dodatno isfrustrirati pa se zbog toga možda ne bi dobro snašla s novom namirnicom i vještinom. Nakon nekoliko tjedana, kad sam primijetila da se Mišo dobro snalazi s jelom, da je sve vještiji i da uspijeva nešto grickati, počela sam mu davati ručak prije boce/podoja i kad bih vidjela da više ne želi jesti, dala bih mu da popije mlijeka koliko mu je još potrebno do sitosti. Njega glad nije frustrirala već samo motivirala da bolje jede, a da je možda bilo drukčije, vjerojatno bih mu još neko vrijeme davala krutu hranu poslije ADa/podoja.

Prije kretanja s dohranom proučila sam kalendar sezonskih namirnica i koja od njih bi bila dobra za početak dohrane. Mi smo kretali početkom listopada tako da popis namirnica koji ću spomenuti samo radi primjera može kod vas biti drukčiji, ovisno o sezonskim namirnicama kad krećete. Prva dva tjedna Miši sam od povrća nudila kuhanu mrkvu, krumpir, brokulu, cvjetaču, celer i korabu, tikvicu, ciklu, a od voća bananu, avokado, kuhanu jabuku, krušku, šljive.
Namirnice pripremite kuhajući u vodi ili na pari te ih narežite na prikladan oblik, duguljaste i šire prutiće ili kriške, kako bi ih beba mogla uhvatiti svojom šakom. Važno je da hrana ne bude gnjecava ili pretvrda, meni je osobno trebalo tjedan  dana da ulovim točno vrijeme kuhanja pojedine namirnice da bi bila idealne teksture.


Hranu stavite pred bebu i pustite je da s njom radi što joj dođe. Nemojte joj stavljati u ruku ili u usta, nukati je i sl. Prvih nekoliko obroka beba će hrani pristupati kao dotad s igračkama, pipkati, gnječiti, lizati, grickati, sisati - jednom riječju istraživati! I to je sasvim u redu, normalno i za očekivati. Vjerojatno neće ništa pojesti, i to je također normalno. Budite samo strpljivi i nastavite svaki dan nuditi hranu. Pokušajte bebu i što češće uključivati u zajedničke obiteljske obroke za stolom kako bi mogla promatrati ostale članove kako jedu, ali ne forsirajte obrok ako beba nije raspoložena.  

Bebi ne treba zatrpati tanjur! Za početak možete ponuditi jednu ili dvije namirnice, po tri-četiri komada na tanjuru, stolu. Na taj će način beba lakše uočiti hranu, a tome će pomoći i jednostavan tanjur bez puno šara ili boja. 

Bez obzira jeste li bebu posjeli u sjedalicu za obrok ili vam sjedi u krilu, imajte je na oku! U početku su moguća zagrcavanja hranom koja ćesto mogu biti i potpuno tiha, bez glasnog kašljanja ili glasanja bebe pa je važno da pratite jelo. U slučaju zagrcavanja, ne paničarite, vaša panična reakcija bebi neće pomoći. Pokušajte ostati mirni, beba će sama uspjeti izbaciti komadić hrane iz usta. Dok se beba crveni i kašlje sve je u redu. Ako bi počela blijediti ili plaviti i ne moći ispustiti glas, pružite joj pomoć.

Tijekom jela pokušajte ne buljiti u nju, koliko god vam sve to u početku bilo zanimljivo. Upozorite i ostale članove obitelji  - nitko ne voli da se u njega bulji dok jede. Poslije jela kroz igru provjerite je li bebi u ustima zaostao koji komadić hrane koji bi joj kasnije mogao uletiti u grlo te ga, ako je, nježno odstranite rukom. 

To bi "ukratko" bili najvažniji savjeti za početak. :) Oboružajte se strpljenjem i dobrom voljom. I najvažnije, povjerenjem da vaša beba može samostalno jesti.